• Buurtideeën
  • “Er zijn zoveel mooie voorbeelden van inwoners die zich inzetten voor groen in Assen!"

“Er zijn zoveel mooie voorbeelden van inwoners die zich inzetten voor groen in Assen!"

Wil jij je inzetten voor een groenere straat? Of een groener Assen? Dan kun je met buurman aan de slag, maar je kunt je ook eerst melden bij ons! Heb je een goed idee om je buurt groener te maken? Laat het ons weten. Wij gaan met je aan de slag en brengen je in contact met buurtgenoten en andere partijen. Zoals het Duurzaamheidscentrum Assen. Lisa Klijnstra is werkzaam bij het Duurzaamheidscentrum Assen en helpt bewoners en vrijwilligersgroepen die aan de slag willen met ‘groen’.  

 

Lisa: “Er zijn zoveel mooie voorbeelden van inwoners die zich inzetten voor het (openbaar) groen in Assen. We proberen daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen. Dat doen we door bijvoorbeeld met het Duurzaamheidscentrum Assen aanwezig te zijn op wijkfeesten of activiteiten die door Mijn Buurt Assen worden georganiseerd. Hier vertellen we meer over de mogelijkheden om je eigen tuin, balkon of straat groener te maken. Denk hierbij aan het juiste bloemenmengsel bij het inzaaien van bermen en boomspiegels. Maar we maken ook informatiepanelen of delen gratis plantjes uit.”           

 

Landschapsbeheer Drenthe

Momenteel houdt Lisa zich voornamelijk bezig met groene initiatieven die binnenkomen via Mijn Buurt Assen. Nadat onze afdeling Groenbeheer heeft vastgesteld of het initiatief mogelijk is, krijgen Landschapsbeheer Drenthe en Duurzaamheidscentrum Assen een rol. Landschapsbeheer Drenthe begeleidt voor ons meer dan dertig bewoners- en vrijwilligersgroepen, zoals werkgroep Landgoed Valkenstijn of de vrijwilligers van het Arboretum. Ze bieden materialen en kennis. Lisa: “De gemeente maakt het initiatief mogelijk, maar soms zijn bewoners zo enthousiast dat ze daarna misschien nog iets extra’s willen of kunnen doen. Bijvoorbeeld bijdragen aan NLdoet of het opruimen van zwerfafval. Je ziet dat groen en de omgeving heel erg leeft. Het is daarom belangrijk om bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij hun omgeving.” 

   

Verwachtingen

Lisa merkt wel dat het slim is om verwachtingen van tevoren goed te bespreken. “Als bewoners een plantenmengsel willen inzaaien, dan blijft zo’n initiatief weleens hangen omdat mensen denken dat er na een maand al hele mooie bloemen staan. Dat is niet zo. Het eerste jaar heb je vaak maar een klein resultaat. Daarom heb ik een jaar lang foto’s gemaakt van dezelfde plekken en hoe die er uit zien in de zomer, lente, winter en herfst. Dat geeft duidelijkheid wat mensen kunnen verwachten nadat iets is ingezaaid of beplant. Ook worden bij elk initiatief afspraken op maat gemaakt. Het is belangrijk dat inwoners zich echt verbinden aan het initiatief en zich hier blijven voor in willen blijven zetten. Bij het Enkeerdveld gaan bewoners bijvoorbeeld zelf hooien en takkenrillen aanleggen, de gemeente zorgt voor de bomen en Landschapsbeheer Drenthe geeft waar nodig advies. Bewoners hebben zo tot op zekere hoogte eigenaarschap.”     

 

Aan de slag

Heb jij een goed idee om je buurt groener te maken? Stuur dit dan in via dit formulier. We nemen dan contact met je op en gaan aan de slag!