• Buurtideeën
  • "Er wordt veel gebruik gemaakt van de speeltuin en het sportveld in Salland!"

"Er wordt veel gebruik gemaakt van de speeltuin en het sportveld in Salland!"

Jeanette de Lange woont in Salland, Baggelhuizen. Regelmatig komt haar kleindochter op bezoek. Het meisje speelt graag buiten, maar de glijbaan is kapot en in het houten huisje krijgt ze splinters. Jeanette besluit daarom eind augustus 2020 de gemeente een brief te sturen. Ze wil een nieuwe speeltuin in haar buurt waar haar kleindochter veilig kan spelen. Een half jaar later staat er een nieuwe speeltuin én een sportveldje. Een verhaal over hoe een buurtinitiatief snel gerealiseerd kan worden dankzij een voortvarende aanpak van enthousiaste buurtbewoners.

 

De brief naar de gemeente komt terecht bij Vaart Welzijn en uiteindelijk bij Mijn Buurt Assen. Jeanette krijgt een reactie terug: Mijn Buurt Assen wil haar graag verder helpen, als zij kan laten zien dat er ook daadwerkelijk draagvlak is voor een nieuwe speeltuin in de buurt. “Ik heb toen bij alle huizen in de buurt aangebeld en gevraagd om mee te denken wat er met de speeltuintjes moet gebeuren. De meeste mensen waren enthousiast”, vertelt Jeanette. “Zowel de jonge gezinnen als de ouderen die vaak hun kleinkinderen op bezoek krijgen.” Samen met Mijn Buurt Assen belegde ze een vergadering waar veel buurtgenoten op af kwamen. “Die avond besloten we al dat we een speeltuin voor de jongere kinderen wilden, én een sportveld voor de oudere kinderen. Direct meldden zich ook meerdere buurtbewoners aan om mee te helpen. En vanaf dat moment ging het snel.”

 

Kleurrijk geheel

Begin december werd de speeltuin en het sportveld in gebruik genomen. De speeltuin is een kleurrijk geheel geworden dat met een glijbaan, glijstang, ringen en een touwlader lijkt op een apenkooi. Het sportveldje heeft een fitnessparcours met behendigheidstoestellen en een tafeltennistafel.

 

Draagvlak

Dat het zo snel zou gaan had Jeanette niet verwacht. “Mijn Buurt Assen hielp ons goed op weg. En dankzij een betrokken buurt konden we snel stappen maken. ”Bewoners maakten zelf een ontwerp en regelden een offerteaanvraag bij een gecertificeerde leverancier”, vertelt Paul Bouwman, wijkcontactpersoon van Mijn Buurt Assen. “Wij gaven informatie over bijvoorbeeld budget, veiligheid en hoe draagvlak te krijgen, maar verder pakten de bewoners het samen op!”

 

Jeanette: “Het is mooi om te zien dat er veel gebruik wordt gemaakt van de speeltuin en het sportveld. Vooral nu in coronatijd is er veel activiteit.” En de kleindochter van Jeanette? Die geniet van alle nieuwe speeltoestellen.

 

Tekst door Ageda Venema

Foto's:

Freddy Rozenveld