• Nieuws
  • Kom eens appels en peren vergelijken in Peelo!

Kom eens appels en peren vergelijken in Peelo!

In Peelo is vorig jaar een boomgaard gerealiseerd en aangebracht bij de Ter Aardseweg. De boomgaard is een initiatief geweest van bewoners zelf. Zij hebben een plan ingediend bij ons en daarvoor genoeg animo gevonden. Vrijwilligers van Natuurgroep Peelo gaan de boomgaard zelf onderhouden. Onze wijkreporter Christine Eggens nam een kijkje en ging in gesprek met initiatiefnemers Michiel Elderenbosch en Kees van Krimpen.

 

“Ik tref Michiel en Kees op het Veenbiezenveld in Peelo. Over dit veld is een bijzonder verhaal te vertellen. Het veld, wat ondertussen boomgaard genoemd mag worden, ligt er prachtig bij. Er zijn twaalf verschillende appel- en perenbomen geplant die elkaar goed kunnen bestuiven. Zo kan er veel fruit aan de bomen komen. Waar dat mooie veld is? We kijken uit over de vijver en de huizen van het Beuzeveen, Wolvenveen en Boekweitveld. Als je je omdraait zie je Hospice het Alteveer. Wanneer je van Ter Aard aan komt fietsen zie je het gelijk aan de linkerkant.

 

Geluidswal

Het begon allemaal met het opknappen van de geluidswal langs de Europaweg Noord. Kees wandelde daar vaak en merkte op dat het pad wat smal was geworden door woekerende planten. Kees wilde het graag wat netter maken. Hij hing her en der briefjes op om hulp te vragen aan buurtbewoners. Daar reageerden gelukkig een mooi aantal mensen op. Het pad werd breder gemaakt en er werden nestkastjes opgehangen. Langzaamaan kwamen er steeds meer mooie plannen bij vanuit de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Peelo. Samen bundelden ze de krachten en maakten elkaar enthousiast voor een boomgaard op het veld.

 

Twaalf fruitbomen

Vergadering met Landschapsbeheer Drenthe en Mijn Buurt Assen volgden. In de zomer van 2022 was het hele plan klaar. De gemeente Assen was akkoord en de vrijwilligers stonden klaar om de schop in de grond te zetten. De levering van de fruitbomen, boompalen en compost werd gefinancierd door Mijn Buurt Assen. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt de vrijwilligersgroep met gereedschap en organiseerde een cursus snoeien. Op 26 november werden er twaalf fruitbomen geleverd. De vrijwilligers hebben ze in de grond gezet, mooi verspreid over het veld, zodat de bomen zich goed kunnen ontwikkelen. Na het uitvoeren van een buurtonderzoek om het draagvlak te peilen, zijn er in totaal 12 bomen geplant. Hierbij is er met de wensen van buurtbewoners, zoals de openheid van het veld behouden, rekening gehouden.

 

Appels en peren

Voor het leggen van vier bloemenveldjes was het afplaggen van de grond noodzakelijk. Na het planten van de bomen is er op deze stukjes een speciaal Drents graslandmengsel ingezaaid met bloemen- en kruidensoorten die goed passen in het gebied. Via Landschapsbeheer Drenthe zal het veld gemaaid gaan worden met de zogenaamde maaicarrousel. Hierbij komt er een speciaal bedrijf het veld maaien, vrijwilligers uit de buurt harken het maaisel bij elkaar en de gemeente voert het af. De kruiden en bloemen op de ingezaaide stukjes kunnen zich dan langzaam verder verspreiden over het veld. Buurtbewoners en voorbijgangers kunnen dus in de toekomst de appels en peren gaan vergelijken.

 

Ijsvogels

De Natuurwerkgroep Peelo heeft nog meer plannen. Ze zouden het erg mooi vinden wanneer er op het eilandje in de vijver ook ijsvogels gaan nestelen. Daar gaan ze zich dit jaar voor inzetten. Uiteindelijk moet het dan een prachtige bloemenzee worden met hier en daar een ijsvogeltje. We hopen dat er in de zomer 2023 al het één en ander te zien is! Ga je ook een kijkje nemen?”

 

Foto's

Freddy Rozenveld
Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Opening speeltuin Donaudal en informatieavond in de MaasStee

Opening speeltuin Donaudal en informatieavond in de MaasStee

Op een beschutte plek, op het uiterste puntje van Pittelo ligt de speeltuin van het Donaudal. Hier is de ...
Lees verder
Festival Peelo Kleurt, Kunst en Cultuur

Festival Peelo Kleurt, Kunst en Cultuur

Op zaterdag 24 februari tussen 12.00-17.00 uur vindt voor de tweede keer het Festival “Peelo Kleurt, Kuns...
Lees verder
Samen houden we de wijk schoon

Samen houden we de wijk schoon

Akke Amsing en haar man ruimen zwerfval op in hun wijk Pittelo. Zo'n drie keer in de week loopt Akke met ...
Lees verder