• Nieuws
  • Assen heeft er weer een mooi weggeefkastje bij!

Assen heeft er weer een mooi weggeefkastje bij!

Begin dit jaar kregen we een berichtje van Patricia Maryanan Lonergan uit de Lariks. Of er ook een weggeefkast in de buurt kon komen? De buurt had ze al enthousiast weten te krijgen. Wij koppelden haar aan wijkcoördinator Jelmer. Die had nog wel een kastje staan. Inmiddels staat de kast aan de Mauritsstraat. Tot de nok toe gevuld met houdbare producten, maandverband, tandpasta, deodorant, babypotjes en blikvoeding.

 

Patricia had op tv al een paar keer zo’n weggeefkast voorbij zien komen. En toen ze laatst in ’t Markehuus was, zag ze daar de grote weggeefkast binnen staan. Ze was hier niet alleen van onder de indruk, maar het stimuleerde haar ook om ééntje te regelen voor haar wijk. Patricia vertelt: “Ik zit in een buurtpreventie app en daarin gooide ik een berichtje met de vraag of er ook animo was voor zo’n kast in onze wijk. Het grootste deel van de groep was enthousiast, maar er kwamen toch ook wat vragen. Wat zouden we dan in de kast doen? En hoe zorgen we dat de kast niet kapot gemaakt zou worden? Goede vragen allemaal. Ik besloot samen met mijn overbuurvrouw Alies Sloots aan de slag te gaan en een plan te maken. We maakten flyers en spraken buren aan. We hadden zelf al snel een plek in de Mauritsstraat op het oog. De buurtbewoners die hier tegenaan zouden kijken hebben we toen ook aangesproken. Die waren eigenlijk meteen enthousiast!”

 

Stoute schoenen

Nu de buurt mee was, kwam de hamvraag: hoe kwamen ze aan een kastje? “Ik trok de stoute schoenen aan en schreef een berichtje naar Mijn Buurt Assen. Ik ben zelf in het verleden jongerenwerker geweest bij gemeente Assen, dus ik was zodoende bekend met Mijn Buurt Assen en wat zij doen in onze stad. Ik werd gekoppeld aan de wijkcoördinator van de Lariks, Jelmer. Hij had nog een kastje liggen. We moesten van Jelmer wel zelf nog regelen dat het kastje gemonteerd kon worden en op palen werd gezet.” Patricia ging daarvoor naar Houthandel Drent met de intentie om beugels te halen voor de montage. “Helaas hadden zij niet het juiste formaat. Toen heb ik de brutale vraag gesteld of zij misschien de palen wilden doneren aan ons, haha. Drent was meteen enthousiast, gelukkig! Zo konden we al snel het kastje monteren en neerzetten.”

 

Voor alle wijken

Het vullen ging al snel. “Dat was echt super om te zien! Het kastje is al helemaal gevuld met van alles. Eten, maar ook persoonlijke verzorging. Ik moet zelfs mensen teleurstellen die het kastje willen vullen. Een vriendin van mij wilde laatst spullen doneren, maar het past gewoon niet. Ik hoop dan ook dat mensen die het nodig hebben, snel spullen komen halen. Ik kan me voorstellen dat mensen daarvoor nog wel een drempel over moeten soms. Hier hebben we wel rekening mee gehouden bij het plaatsen. Het kastje staat niet al te erg in het zicht. Ik hoop ook dat mensen uit andere wijken zich welkom voelen om wat op te halen. We willen zo graag iedereen helpen, niet alleen buurtgenoten, maar alle Assenaren. Wel proberen we met de hele wijk het kastje in de gaten te houden en wanneer nodig bij te vullen. Maar ook dit mag iedereen in Assen doen, hoor!” Het weggeefkastje is te vinden aan de Mauritsstraat in de Lariks.

 

Ook een goed idee?

Wil je ook zo’n mooi kastje in jouw wijk? Of heb je een ander idee om je wijk leuker, gezelliger of toegankelijker te maken? Dien je idee dan bij ons in. We denken graag met je mee!

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Opening speeltuin Donaudal en informatieavond in de MaasStee

Opening speeltuin Donaudal en informatieavond in de MaasStee

Op een beschutte plek, op het uiterste puntje van Pittelo ligt de speeltuin van het Donaudal. Hier is de ...
Lees verder
Festival Peelo Kleurt, Kunst en Cultuur

Festival Peelo Kleurt, Kunst en Cultuur

Op zaterdag 24 februari tussen 12.00-17.00 uur vindt voor de tweede keer het Festival “Peelo Kleurt, Kuns...
Lees verder
Samen houden we de wijk schoon

Samen houden we de wijk schoon

Akke Amsing en haar man ruimen zwerfval op in hun wijk Pittelo. Zo'n drie keer in de week loopt Akke met ...
Lees verder